Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Jak pečovat o atopickou pokožku

Atopickým ekzémem trpí v České republice až 10 % obyvatel. Projevuje se nejčastěji zarudlou, suchou a popraskanou pokožkou a jejím intenzivním svěděním. Při atopickém ekzému trpí naše tělo nejen po fyzické, ale mnohdy i po psychické stránce. O obzvláště nepříjemnou záležitost se jedná, pokud toto onemocnění postihne ty nejmenší. Dětem narušuje spánek, což vede k únavě a psychickému vyčerpání nejen dětí, ale také rodičů. A případů atopických ekzémů u dětí přibývá. Pojďme se tedy podívat na to, jak se atopický ekzém projevuje, jak jej poznat a jak o pokožku postiženou atopickým ekzémem správně pečovat.

Projevy a příčiny vzniku atopického ekzému

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění napadající pokožku. Projevuje se zarudlou, suchou, popraskanou a svědivou pokožkou. Na kůži se mohou objevovat drobné pupínky či puchýřky a zánětlivá ložiska. Někdy může docházet až k mokvání pokožky. Nejčastěji se atopický ekzém objeví již v dětském věku, ale není výjimkou jeho propuknutí až v dospělosti. 

Pokožka postižena atopickým ekzémem má narušenou rovnováhu kožního mikrobiomu, čímž ztrácí svou funkci přirozené bariéry chránící pokožku před škodlivými vlivy okolí. To je také hlavní příčinou vzniku ekzému. Spustit atopický ekzém, či zhoršit jeho průběh, mohou také další faktory, jako jsou potravinové alergeny, růst zoubků u dětí, klimatické změny, horko, pocení a u dospělých potom zejména stres a hormonální změny.

 

Jak vypadá atopický ekzém

Atopický ekzém se u dětí projevuje nejčastěji během prvního půl roku života nebo kolem dvou let věku dítěte. Zatímco u kojenců zasahuje ekzém nejčastěji jako první hlavičku a následně se přesouvá na končetiny, u starších dětí jeho projevy můžeme nejčastěji pozorovat nejprve v loketních a podkolenních jamkách, na zápěstí a kotnících, na krku a často také na hýždích a stehnech. 

U dospělých potom ekzém postihuje hlavně oblast obličeje, hlavy, krku a rukou. Zejména jeho výskyt v oblasti obličeje je nepříjemnou záležitostí nejen z důvodu svědění pokožky, ale také jejího vzhledu, který negativně ovlivňuje psychiku jedince a může vést až k depresím. Tento psychický stav pak zpětně zhoršuje projevy onemocnění. Kromě správné péče o pokožku je tak velmi důležité dbát i na co možná největší psychickou pohodu. 

Mějte na paměti, že diagnóza tohoto onemocnění není snadná a její stanovení náleží specializovanému lékaři. Při výše zmíněných problémech, a zejména při akutním propuknutí onemocnění, kdy vám kůže začne mokvat, hnisat, či praskat do krve, v první řadě vždy navštivte dermatologa. Ten rozhodne o diagnóze a doporučí vám vhodnou léčbu.

 

Jak pečovat o pokožku s atopickým ekzémem

Přesto, že jsme si řekli, že je vždy nutné navštívit dermatologa, existuje pár pravidel péče o atopickou pokožku, které nám mohou pomoci v oddálení zhoršení příznaků a nutnosti použití kortikoidů.

Prvním z těchto pravidel je hydratace. Atopická pokožka trpí zejména nedostatkem vlhkosti a proto je potřeba ji pravidelně hydratovat. Vhodné je použít k tomu tzv. emoliencia, tedy léky, které hydratují a změkčují suchou nebo popraskanou kůži. Kromě hydratace tyto látky přispívají také k obnově kožní bariéry, čímž kůži chrání před škodlivými vlivy prostředí. 

Místo teplé vody se sprchujte vlažnou a běžná mýdla vyměňte za balzámy a oleje, které pokožku nedráždí a chrání ji před vysoušením.

Po koupeli použijte speciální krémy a balzámy, které vytvoří na vaší kůži ochranou bariéru. Ta jednak zamezí ztrátě vody z pokožky a za druhé zabrání pronikání škodlivin do kůže. 

 

Perte ve speciálních pracích přípravcích určených pro citlivou pokožku. Ty klasické obsahují látky, které mohou vaši pokožku dráždit.

 

Podpořte léčbu atopického ekzému vhodnou stravou

Vhodné je zařadit do jídelníčku zejména kvalitní rostlinné oleje. Ty obsahují omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které mají v těle protizánětlivé účinky. Stejně tak byste měli myslet na pravidelnou detoxikaci organismu. Skvělé detoxikační účinky mají různé čajové směsi, ječmen nebo třeba chlorella.

 




Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.