Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Mikroplasty v kosmetice - jde to i bez nich

Naše planeta je v dnešní době plná odpadů, jejichž velkou část tvoří plasty. A zdaleka se nejedná pouze o plastové lahve, igelitové sáčky a další okem viditelné kusy. Naše příroda je bohužel také plná mikroplastů. Malých plastových částic, které byť nejsme schopni zpozorovat pouhým okem, činí v přírodě o nic menší problém, než ostatní plastové odpadky. Nalezeny byly ve všech přírodních ekosystémech. Do přírody se dostávají ze všech možných výrobků od oblečení přes některé potraviny až po kosmetiku a další drogistické zboží. A právě o kosmetice bude v tomto článku řeč.

Co to jsou Mikroplasty a kde je najdeme

Mikroplasty jsou malé plastové částice do velikosti 5 mm. Rozlišujeme primární a sekundární mikroplasty podle toho, jak se do přírody dostaly.

Primární mikroplasty jsou ty, které se do přírody dostanou přímo v podobě malých mikroskopických částeček. Největší podíl na jejich výskytu má praní syntetického prádla, sjíždění pneumatik a právě používání mikroplastů jako součást kosmetických výrobků. 

Sekundární mikroplasty potom vznikají rozkladem větších plastových odpadů, jako jsou igelitové tašky, pet lahve nebo například rybářské sítě. Sekundárná mikroplasty tvoří asi jednu třetinu celkového množství mikropastů v oceánech a dalších vodních zdrojích. 

Velký problém představují mikroplasty zejména v oceánech, kde se stávají součástí potravy mořských živočichů, kteří mohou v důsledku jejich pojídání zemřít. A nejsou to pouze tito jedinci, kteří na mikroplasty doplácejí. Mikroplasty v tělech živočichů totiž mohou znamenat také narušení schopnosti reprodukce, a tak mohou být ohroženy celé populace. Mikropasty ohrožují ale nejen ostatní živočišné druhy, ale také lidské zdraví. Z těl živočichů se totiž skrz potravní řetězec dostávají až do našich těl. 

Mikroplasty v kosmetice

Jak jsme si již řekli, kosmetické přípravky jsou jedním ze zdrojů primárních mikroplastů. Nejčastěji se v kosmetice vyskytují v podobě abrazivních částic v peelingových přípravcích a jako mikroperly v denních krémech. Naštěstí však dnešní trh nabízí spoustu alternativ ke klasickým kosmetickým přípravkům od výrobců, kterým na životním prostředí záleží. Pokud tedy nechcete dále přispívat k zanášení planety mikroplasty, stačí si zkrátka číst složení výrobků a vybírat si takové, které mikroplasty neobsahují. A jak to poznáte? Vyhýbejte se výrobkům, které ve svém složení obsahují sloučeniny polyester, polyamid, polyether, polyimid, polyuretan, polyethylen, polypropylén, polyvinylchlorid, nylon, polyquaternium nebo ethylen-vinylacetát a slova jako polymer, akryl, silan, styrol nebo styren. 

Značek, jejichž výrobky neobsahují mikroplasty, dnes existuje celá řada. Všechny si můžete prohlédnout v sekci eco kosmetika. Další možností je samozřejmě vyrobit si kosmetické výrobky doma, a to z přírodních surovin.



Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.