Vitamíny
Vitamíny jsou organické látky, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu. Tyto látky si tělo nedokáže samo vyrobit, proto je musí přijímat z potravy.
Jsou důležité při mnoha metabolických procesech, jsou nezastupitelné při udržování některých tělesných funkcích a jsou preventivním opatřením proti různým onemocněním. Také se podílí na obnově tkání a jejich výstavbě a jsou důležité při posilování našeho imunitní systému. Kromě těchto důležitý funkcí, vitamíny ovlivňují hormonální rovnováhu, vyprázdňování a dokonce jsou účinné v boji proti stárnutí pleti.
V případě nedostatku vitamínů můžete například trpět bolestmi kloubů, oslabenou imunitu, celkovou únavu nebo popraskané koutky úst. Také vám mohou začít nadbytečně vypadávat vlasy, třepit a lámat nehty či se vám může zhoršit stav pleti atd.
S naší širokou škálu vitamínů pro podporu vašeho zdraví budete v pohodě. Nabízíme vše, co potřebujete pro správnou výživu a posílení imunitního systému. Vyberte si z různých vitamínových přípravků a doplňků stravy, které vám pomohou dosáhnout optimálního stavu zdraví a vitality. Vše na jednom místě.
-
Vitamín A
-
Vitamín B
-
Vitamín C
-
Vitamín D
-
Vitamín E
-
Vitamín K
-
Multivitamíny
-
Ostatní vitamíny
-
Kyselina listová
Nejprodávanější

Výtažek z tropické třešně Aceroly obsahující vitamin C ve 40x větší koncentraci než v citrónech. Kromě vitaminu C obsahuje Acerola také vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, E,...

MSM pomáhá mírnit bolestí kloubů a svalů. S vitamínem C podporuje tvorbu kolagenu. Inulin přispívá k detoxikaci. Slazeno sukralózou, s příchutí pomeranče.

Allnature tekutý vitamin D3 rostlinného původu na bázi oleje pro zdravé kosti a zuby Vašich dětí.

B-Komplex je účinnou formou příjmu vitaminů skupiny B. Vitamíny B3, B5, B6, B12 přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Vitamíny můžeme rozdělit do dvou kategorií:
Vitamíny rozpustné ve vodě
- Vitamín C - je například nezbytný pro správnou funkci cév a chrupavek, pro stavbu kostí a zubů, snížení únavy a vyčerpání či pro správné fungování imunitního systému. Také podporuje tvorbu kolagenu a působí jako antioxidant. Nalezneme ho například v brokolici, rakytníku, černém rybízu, šípku či růžičkové kapustě.
- Vitamíny B - jedná se o komplex 8 vitamínů (B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin)). Jsou důležité pro správnou činnost nervové soustavy a srdce. Také je tento komplex důležitý při metabolických procesech, při kterých dochází k výměně energie. Vitamíny typu B nalezneme například v sýrech, masu, kvasnicích, ořechách, luštěninách či v celozrnných obilovinách .
Vitamíny rozpustné v tucích
- Vitamín A - Podporuje normální stav pokožky a sliznic, správný vývoj kostí a je důležitý pro správný zrak. Provitaminem vitamínu A je Beta karoten, který je odpovědný za žlutou, oranžovou a červenou barevnost ovoce a zeleniny. Vitamín A nalezneme v rybím tuku, masu, vejcích, játrech, paprice, rajčatech či jahodách.
- Vitamín D - Je důležitý pro správné vstřebávání a využívání minerálů jako je vápník a fosfor. Ty jsou důležité pro správný vývoj a funkci kostí, zubů a svalů především srdce. Dále hraje svou roli při normální činnosti imunitního systému a při procesu správného dělení lidských buněk. Vitamín D získáváme především ze slunečního záření. Také ho částečně můžeme nalézt v tučných rybách jako je sleď, tuňák, losos či makrela. Je obsažen i v některých houbách (lišky a žampiony), játrech a žloutku.
- Vitamín E - Jeden z nejdůležitějších antioxidantů. Chrání před poškozením volnými kyslíkovými radikály, oxidačním stresem a také pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Můžeme ho nalézt v různých semínkách, oříškách, máku, sóje a v rostlinných olejích (např. slunečnicový, kokosový, konopný či olivový).
- Vitamín K - Je důležitý při vstřebávání vápníku, což znamená že má vliv na vývoj kostí. Také je významný pro srážlivost krve (pomáhá při tvorbě srážecích faktorů) a správnou činnost jater. Nalezneme ho v listové zelenině (hlavně špenát a salát), fermentované zelenině, luštěninách, rajčatech, játrech, bramborách či mrkvi. Také ho dokáže částečně tvořit tělo, a to bakterie, které jsou v tenkém střevě.