Omega 3
Omega kyseliny neboli esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6 jsou látky nezbytné pro vaše zdraví. Lidský organismus si polynenasycené mastné kyseliny nedokáže vytvářet sám. Proto je musíte dodávat tělu sami ve formě potravy, kterou přijímáte.
O tom, co všechno umí a proč jsou pro naše tělo důležité, si přečtěte v článcích: "Doplňky stravy pro vegany a vegetariány: Na jaké vitaminy a minerály byste měli dát pozor" nebo "Jak pečovat o atopickou pokožku".
Nejprodávanější
MOVit Omega-3 FORTE je bohatým zdrojem nepostradatelných omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Vyniká vysokou čistotou a vysokou koncentrací žádoucích látek EPA a DHA v poměru k...
Unikátní receptura s vysokým obsahem přírodních polyfenolů v podobě hydroxytyrosolu extrahovaného z oliv.
Vysoce kvalitní olej pocházející z udržitelného zdroje mikrořas, přirozeně bohatých na omega-3 mastné kyseliny výjimečné kvality, který je Eco friendly a 100% vegan.
Krill oil z antarktického krillu je skvělý způsob jak podpořit nejen zdraví srdce, ale také funkce nervové soustavy, antioxidační ochranu a zdraví očí.
Krill oil, neboli krillový olej je doplněk stravy, který obsahuje olej získávaný z korýše Krunýřovka krillová a je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, fosfolipidů, cholinu...
Vegan Omega 3,6,7,9 jsou izolovány z vybraných rostlinných olejů: sezamového, lněného a makadamiového oleje a jsou zastoupeny v optimálním poměru.
Zdroje stravy omega kyselin
Hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin v jídelníčku jsou tučnější ryby a mořské plody. Kromě ryb je získáme i z pšeničných klíčků, vlašských ořechů, lněného semínka, také ze sójového, lněného či řepkového oleje. Nedostatečný příjem omega 3 mastných kyselin je příčinou únavy, špatné paměti, depresí, bolestí kloubů, problémů se zácpou, suché pokožky a lámavých nehtů.
Hlavními zdroji omega 6 kyselin jsou semínka rostlinného původu a oleje z nich vyrobené jako slunečnicový, řepkový, olivový, dýňový a další.
Doplňky stravy bohaté na Omega 3 a 6 mastné kyseliny
Na omega 3 mastné kyseliny je bohatý rybí tuk.
Kdo by měl dbát na příjem esenciálních mastných kyselin?
Pod pojmem omega 3 se skrývají dva druhy mastných kyselin - kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce. DHA poté přispívá k normální činnosti mozku a zraku. Příznivý účinek se dosáhne při denní dávce 250 mg EPA a DHA.
Důležitý je příjem omega 3 v těhotenství. Rybí tuk v těhotenství má totiž vliv na vývoj plodu, pozor však na konzumaci ryb obsahující methylrtuť. Ta by mohla mít na plod naopak neblahý dopad.
Rybí olej u dětí v předškolním věku díky svým účinkům patří rovněž k důležitým složkám jídelníčku. Pro svůj zdravý rozvoj potřebují dostatečné množství nenasycených kyseliny skupiny omega 3 také zvířata.