Omega 3
Omega kyseliny neboli esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6 jsou látky nezbytné pro vaše zdraví. Lidský organismus si polynenasycené mastné kyseliny nedokáže vytvářet sám. Proto je musíte dodávat tělu sami ve formě potravy, kterou přijímáte.
O tom, co všechno umí a proč jsou pro naše tělo důležité, si přečtěte v článcích: "Doplňky stravy pro vegany a vegetariány: Na jaké vitaminy a minerály byste měli dát pozor" nebo "Jak pečovat o atopickou pokožku".
Nejprodávanější
Prášek z lněného semínka je vysoce výživný produkt, který je bohatý na esenciální mastné kyseliny omega-3, omega-6 a omega-9.
Vegetariáni pozor! Tato přírodní alternativa tradičního rybího tuku nabízí jedinečnou kombinaci EPA a DHA. Liposomální technologie zajišťuje mnohem vyšší absorpci ve srovnání se...
MOVit Omega-3 FORTE je bohatým zdrojem nepostradatelných omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Vyniká vysokou čistotou a vysokou koncentrací žádoucích látek EPA a DHA v poměru k...
Jsme hrdí, že vám můžeme nabídnout jeden z nejkvalitnějších veganských produktů Omega 3 DHA / EPA, získaných z mořských řas vypěstovaných na březích Kanady. Na základě více než...
Olej získávaný z antarktického krillu (Euphausia superba). Krill, který se nachází na samém dně potravního řetězce, se živí především fytoplanktonem nebo mikroskopickými...
Zdroje stravy omega kyselin
Hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin v jídelníčku jsou tučnější ryby a mořské plody. Kromě ryb je získáme i z pšeničných klíčků, vlašských ořechů, lněného semínka, také ze sójového, lněného či řepkového oleje. Nedostatečný příjem omega 3 mastných kyselin je příčinou únavy, špatné paměti, depresí, bolestí kloubů, problémů se zácpou, suché pokožky a lámavých nehtů.
Hlavními zdroji omega 6 kyselin jsou semínka rostlinného původu a oleje z nich vyrobené jako slunečnicový, řepkový, olivový, dýňový a další.
Doplňky stravy bohaté na Omega 3 a 6 mastné kyseliny
Na omega 3 mastné kyseliny je bohatý rybí tuk.
Kdo by měl dbát na příjem esenciálních mastných kyselin?
Pod pojmem omega 3 se skrývají dva druhy mastných kyselin - kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce. DHA poté přispívá k normální činnosti mozku a zraku. Příznivý účinek se dosáhne při denní dávce 250 mg EPA a DHA.
Důležitý je příjem omega 3 v těhotenství. Rybí tuk v těhotenství má totiž vliv na vývoj plodu, pozor však na konzumaci ryb obsahující methylrtuť. Ta by mohla mít na plod naopak neblahý dopad.
Rybí olej u dětí v předškolním věku díky svým účinkům patří rovněž k důležitým složkám jídelníčku. Pro svůj zdravý rozvoj potřebují dostatečné množství nenasycených kyseliny skupiny omega 3 také zvířata.