Játra a žlučník
Co bychom dělali bez jater? Úloha tohoto orgánu je v našem těle nenahraditelná. Játra mají na starosti filtraci krve po trávení, detoxikaci a také metabolizování tuků. Další jejich funkcí je tvorba žluči, která je nezbytná hlavně při trávení mastných a těžkých jídel.
Žlučník souvisí právě s tvorbou žluči v játrech. Je to malý orgán ve tvaru hrušky, který se nachází pod játry a slouží právě k uskladnění vytvořené žluči.
Nejprodávanější
Ostropestřec přispívá k normální činnosti jater a srdce. Podporuje normální trávení a hladinu cukru v krvi, působí jako antioxidant.
Už jako malým nám maminky a babičky dělaly heřmánkový čaj před spaním. Heřmánek totiž nejenže uklidňuje a podporuje klidný a hluboký spánek, on také díky svým protizánětlivým...
Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa původem z Asie. Je bohatá na chlorofyl, který je nositelem charakteristické tmavě zelené barvy. Podporuje trávení, zmírňuje únavu,...
Ostropestřec mariánský je bylinka tradičně využívaná na podporu funkce jater. Působí jako antioxidant, podporuje normální trávení, funkci žlučníku a pročišťuje. Přidaný rakytník...
Sypká směs Blendea SUPERBOOST se užívá denně rozpuštěná ve vodě, ovocném džusu, či smoothie. Balení přípravku (100 g) obsahuje 20 jednorázových dávek.
Glutathion je hlavní vnitřní antioxidant a je nezbytně nutný pro každou buňku našeho těla ke své funkčnosti. Náš organismus si glutathion dokáže vyrábět i sám, ale často jeho...
Náš lipozomální liver booster obsahuje ALTILIX™, jehož základem jsou listy artyčoky. Ty se používají v bylinkářství k detoxikaci těla, jater a při vysokém cholesterolu. Mají...
Onemocnění jater a žlučníku
Onemocnění jater může být dědičné (genetické) nebo mohou být také způsobeny různými faktory, které játra poškozují. Podmínky, které poškozují játra, mohou časem vést k jizvení (cirhóze), což může vést k selhání jater, jde o život ohrožující stav.
Onemocnění jater a žlučníku
Nejlepší před poškozením jater je zdravý životní styl. Zdravá strava, omezení alkoholu a udržování hmotnosti napomáhají udržovat zdravé játra. Dokázaný pozitivní vliv na játra má i několik přírodních látek. Jejich pozitivní efekt na zdraví jater je založen hlavně na antioxidačním účinku daných látek. Antioxidanty chrání naše buňky před oxidačním poškozením. Játra jsou jeden z orgánů, který je kvůli své funkci nejvíce vystaven volným radikálům a různým toxinům. Antioxidanty tedy chrání jaterní buňky před poškozením.
Které látky pozitivně ovlivňují játra?
- Ostropestřec mariánský – Ostropestřec je rostlina vzhledově velmi podobná bodláku. Její semena obsahují látku s názvem silymarin, který je asi nejvíce používanou látkou v doplňcích stravy podporujících funkce a regeneraci jater.
- Kurkumin – Látka, která dodává kurkumě zářivě žlutou barvu, má mimo jiné silné antioxidační účinky. Díky nim brání poškození různými toxiny.
- Glutathion – Antioxidant, který jsou schopny buňky produkovat i samy ze tří aminokyselin: glutaminu, glycinu a cysteinu. Jeho hladina však klesá s věkem a také kvůli nepříznivým faktorům z prostředí.
- Chlorella – Je sladkovodní jednobuněčná řasa, která obsahuje několik aktivních látky, např. bílkoviny, vitamin B12, vitamin C, železo, omega3 a antioxidanty. Právě vysoký obsah antioxidantů je prospěšný pro zdraví jater.