Sonnentor
Příběh firmy se začal psát v roce 1988 nápadem nezaměstnaného mladíka Johannese Gutmanna v chudé oblasti rakouského Waldviertlu. V roce 1992 se setkal s Tomášem Mitáčkem a společně odstartovali jihomoravskou kapitolu, kterou dnes píšeme pod vedením Josefa Dvořáčka. Zbytek je příběh společnosti, lidí a událostí, díky kterým se SONNENTOR stal úspěšným podnikem.
Snažíme se, aby většina našich surovin pocházela z našeho nejbližšího okolí. Každý rok se v únoru setkáváme s našimi českými biopěstiteli a sedláky. Na setkání si vždy uvědomíme, jak důležitá je u potravin lokální, přímá a férová spolupráce.
Naši sedláci obhospodařují ekologicky stovky hektarů a dobrovolně si vybrali těžší cestu – nepoužívat žádná syntetická hnojiva či postřiky. Uvědomujeme si, jak obrovský dopad na své okolí a hlavně na krajinu kolem nás má vlastně jen několik lidí, kteří v podnikání zvolí jiný životní postoj trvalé udržitelnosti.
Právě podporou ekologického zemědělství přispíváme k utváření biodiverzity v krajině, a tím ji děláme krásnější. Všímám si také, jak práce v souladu s přírodou přivádí lidi k pokoře a hluboké životní moudrosti.
Usilujeme o to, abychom nabídli poctivou férovou výkupní cenu a naši dodavatelé mohli být soběstační vůči svým rodinám. Tímto se snažíme v naší české kotlině podpořit fungování malých rodinných ekologických statků.
Ale Sonnentor není jen o českých dodavatelích. Jeden z úžasných projektů je třeba v Tanzánii – vede ho místní dlouholetý partner SONNENTORU a úžasný člověk Cleopa Ayo. Žije se svou ženou Agnes uprostřed pohoří Usambara v Tanzánii a starají se o více než 600 malých pěstitelů koření. Jejich rodiny žijí uprostřed pralesa. Mnoho z nich nemá více než dva hektary půdy, které obhospodařují. V nadmořské výšce 1800 metrů se zde při průměrné vlhkosti vzduchu 95 % výborně daří pepři, citronové trávě, skořici i hřebíčku.
Stránka 1 z 18 - 412 položek celkem