Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Přírodní repelenty

Sezóna táboráků, povalování u vody, grilovaček a vůbec pobytu v přírodě se blíží a s ní, k nelibosti většiny z nás, také sezóna komárů, klíšťat a dalšího dotěrného hmyzu. Nic vám nedokáže zkazit koupačku u vody nebo večer u táboráků tak, jako hejno bodavého hmyzu. Stejně tak po procházce v lese nejspíš nebudete jásat, až si budete tahat jedno klíště za druhým. Kromě toho, že je takové bodnutí či zakousnuté klíště nanejvýš nepříjemné, může vám způsobit i zdravotní komplikace. Rádi byste si užili pobyt v přírodě nerušeni hmyzem, ale stříkat na sebe repelenty, které jsou plné chemie se vám nechce? Nemusíte. Pojďme se v následujícím článku podívat, jaké máte alternativy.

Klasické repelenty

Proč, že byste vůbec měli pátrat po přírodním repelentu? Důvodů je hned několik. Běžné repelenty obsahují nejčastěji látku zvanou diethyltoluamid, zkráceně DEET. Tato látka se používala dříve v zemědělství jako pesticid a na lidskou pokožku rozhodně nepatří. Může způsobit kožní a dýchací potíže, nebo nejrůznější alergie. Také proto by se repelenty neměly používat přímo na kůži, ale pouze na oblečení. To vám ale v horkých letních měsících moc nepomůže. Dalším důvodem je, že tyto látky v běžných repelentech obsažené neprospívají životnímu prostředí a jsou toxické pro další organismy. Kromě toho takový podomácku vyrobený repelent uvítá také vaše peněženka.

 

Jak na domácí repelent

Bylinky odpuzující hmyz

Pro bylinky, jenž vám pomohou zbavit se nepříjemného hmyzu, nemusíte chodit daleko. Většinu z nich najdete na své zahrádce, nebo ve svém truhlíku. Řeč je hlavně o těch silně aromatických, jako je třeba rozmarýn, hřebíček, libeček, tymián, anýz nebo třeba levandule. Bylinky můžete jednoduše povařit ve vodě, přidat trochu alkoholu nebo octa pro ustálení, a repelent je na světě. Bylinky můžete místo povaření také vyluhovat v alkoholu, dobře k tomuto účelu poslouží třeba Alpa. V případě hřebíčku buďte opatrní, může lehce barvit a nedoporučujeme ho proto používat na bílé oblečení. 

Stejnou službu, jako čerstvé bylinky vám prokáží i esenciální oleje. Díky své aromatičnosti výborně fungují na odpuzování hmyzu. Zejména takový tea tree olej je skvělým pomocníkem v boji proti klíšťatům. Esenciální oleje můžete použít buď do aromalamp a difuzérů, nebo nanést na oblečení či pokožku.

Takto vyrobené přírodní repelenty mají kratší účinek a je proto nezbytné aplikovat je průběžně.  

 

 

Ochrana nejen zvenčí

Proti hmyzu se nemusíte nutně chránit pouze zvenčí, ale také zevnitř. Teď zajásají milovníci česneku. Kromě toho, že česnek nevoní některým lidem, nevoní také komárům, klíšťatům a dalšímu hmyzu. Pokud česneku neholdujete, postačí vám rozkrojený citron, do kterého zapícháte hřebíček. Jíst ho nemusíte, postačí, když jej postavíte na stůl. Komáři by se vám měli vyhnout obloukem. Jako pomocník v boji proti klíšťatům se uvádějí také pivovarské kvasnice. Zde to však berte s rezervou. Piva byste museli vypít tolik, že by pak pravděpodobně zakousnutá klíšťata a bodající komáři byli vaším nejmenším problémem. Nadruhou stranu, jedním dobře vychlazeným nic nezkazíte.

 

Eko repelenty na trhu

Pokud nepatříte k nadšencům domácích výrobků, nezoufejte. Na trhu je dnes k dostání množství eko repelentů, které jsou šetrné k pokožce stejně tak, jako ty podomácku vyrobené. Kromě klasických sprejů můžete vyzkoušet také například hydratační či opalovací krémy s repelentními účinky, repelentní náramky či mýdla. A zkrátka nepřijdou ani vaši čtyřnozí parťáci. Můžete vyzkoušet eko šampony nebo spreje pro mazlíčky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.