Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Jak na opálení bez starostí a v souladu s přírodou

Léto se blíží a i, když zatím není v plném proudu, je nejvyšší čas začít svou kůži chránit před sluncem. Spálení od sluníčka je nejen nepříjemné, ale také velice nebezpečné. Pojďme se společně podívat na to, jak si slunných dní užívat beze strachu ze spálení a zároveň být šetrní k naší pokožce i životnímu prostředí.

 

Zásady zdravého opalování

Připravit naše tělo na sluneční paprsky je třeba nejen zvenčí, ale také zevnitř. K tomu nám pomůže zvýšený příjem beta-karotenu, který podporuje tvorbu melaninu - kožního barviva. Právě melanin stojí za ztmavnutí pokožky při opalování. Přírodním zdrojem beta-karotenu je hlavně zelenina a ovoce, a to zejména to žlutě a oranžově zbarvené.

 

Měli bychom mít na paměti, že největší sílu mají sluneční paprsky okolo pravého poledne, zhruba od 11 do 15 hodiny. Proto bychom se v tuto dobu měli pobytu na slunci vyvarovat.

 

Nezapomínejte také na ochranu ostatních částí těla. Oči si chraňte slunečními brýlemi a noste pokrývku hlavy, abyste zamezili úžehu, a dbejte na dostatečný příjem tekutin.

 

Při používání opalovacího krému myslete na to, že krémem je potřeba se namazat s předstihem alespoň 20 minut, aby měl čas se do pokožky vstřebat, a při koupání a sportování nanášejte krém opakovaně, a to i v případě, že je přípravek voděodolný.

Působení UV záření na pokožku a jak na výběr UV faktoru

Ultrafialové, neboli takzvané UV záření štěpí molekuly DNA, což může vést k nežádoucímu buněčnému dělení a vzniku nádorů. Kromě toho, že UV záření zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže, zrychluje také stárnutí pleti a snižuje imunitu. 

 

U opalovacích přípravků se uvádí UV faktor, takzvané SPF. Toto číslo je ukazatelem toho, kolik UV záření je přípravek schopný absorbovat. Platí, že čím vyšší UV faktor, tím větší schopnost absorpce. UV faktor je násobek doby, za kterou by došlo ke stejnému poškození kůže jako kdybyste se nenamazali. Přípravek s SPF 10 propustí do kůže pouze 1/10 záření, měl by tak ochránit kůži zhruba na 100 minut, respektive při jeho použití budou škody způsobené UV zářením za 100 minut stejné, jako kdybyste na slunci bez jeho použití strávili pouze 10 minut. Výběr opalovacího přípravku by se však měl odvíjet nejen od toho, jakou dobu chcete na slunci strávit, ale také od fototypu vaší pleti, od nadmořské výšky, ve které se chystáte pobývat, nebo třeba na vzdálenosti od rovníku. Při pobytu u moře se, pro fototyp pleti běžný v našich zeměpisných šířkách, doporučuje SPF 25 a výš. SPF 30 absorbuje 97 % UV záření. Rozdíly mezi vyššími faktory se pak pohybují okolo 1 %.

Chemické versus přírodní složení

Chemické opalovací přípravky fungují tak, že se vstřebají do kůže, kde pohlcují UV záření. Mají hned několik nevýhod. Kromě toho, že nabývají účinnosti zpravidla až po několika desítkách minut od aplikace, mohou být toxické jak pro naše tělo, tak pro životní prostředí. Mohou vyvolávat nejrůznější alergie, ekzémy a další nežádoucí kožní reakce.

Alternativou ke klasickým chemickým opalovacím přípravkům jsou přípravky fungující na fyzikální bázi. Takový přípravek obsahuje pigmenty oxidu titaničitého a zinečnatého, které se do kůže nevstřebávají, ale tvoří UV filtr na jejím povrchu, který UV paprsky odráží. Jejich výhodou je kromě šetrnosti k pokožce a přírodě také to, že působí ihned po aplikaci.


A nezapomínejte, že před sluncem je zapotřebí se chránit nejen v létě, ale také například při zimní dovolené na horách.

 

zdroj: https://blog.nobilis.cz

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.